Om Kysten Hotel Bornholm
Den 150 år gamle historie på dette hotel Bornholm
KYSTEN HOTEL Bornholm har en historie, der går helt tilbage til 1877 og har dermed 150 år på bagen. Hotellet er det tidligere Hotel Herold og emmer af historie og det får du et lille indblik i her. For vi synes at det er spændende, hvordan livet har udfoldet sig her igennem tiderne. Det er en del af dette hotel på Bornholm’s personlighed.
Den spæde start for dette hotel på Bornholm
Hotellet startede som gæstgiveri og var dengang et af få hoteller på Bornholm. Det blev senere til Hotel Erna og Hasle Afholdshotel.
Og i 1908 fik hotellet navnet Hotel Herold og bar dette navn indtil 2024, hvor en ny æra for det gamle hotel på Bornholm begyndte med navnet HOTEL KYSTEN.
Læs mere om det nuværende hotel her.
Engang var dette ikke det eneste Hasle hotel på Bornholm
I dag er HOTEL KYSTEN det eneste hotel i Hasle. Men sådan har det ikke altid været.
I starten af 1900-tallet, hvor Bornholm blev opdaget som rejsemål, blev der bygget mange hoteller i Hasle og på Bornholm. Hasle husede tidligere også Hotel Hasle midt i byen og det smukke Hasle Badehotel ved Sydstranden.
Se mere om Hasle & Bornholm her.
Hotel Herold – et kendt hotel på Bornholm
Navnet på det tidliger Hotel Herold stammer fra familien Herold som i 1865 fødte byens stolthed, kongelig kammersanger Vilhelm Herold, som 8. barn ud af en flok på 12.
Det var storebroren Henrik Gotfred Herold, der var bager i Hasle, som købte hotellet i 1908 og lagde familiens navn til dette hotel på Bornholm: Hotel Herold.
Herold – den verdenskendte søn af byen
Vilhelm Christoffer Herold var uddannet lærer, men blev en verdenskendt operasanger med optræden i Chicago, London, Wien, Berlin mm. Senere kom han tilbage til Danmark som kongelig kammersanger og chef på Det Kongelige Teater, og var i de senere år desuden billedhugger.
Men uanset hvor langt han nåede frem, huskede han altid sin fødeby og dens mennesker – og broderens hotel på Bornholm. Fortællinger om hans pludselige sang og deltagelse ved bisættelse af Hasle-beboere, som han kendte fra barndommen, fortælles fortsat i Hasle.
Herold stoppede sangkarrieren i 1915. Men da han mistede sin formue ved Landmandsbankens krak i 1922, blev han lærer ved operaskolen, og gav gerne gratis undervisning til fattige talenter.
I 1937 døde Vilhelm Herold i sit hjem på Frederiksberg. Hans urne vendte hjem til Hasle og blev nedsat på Hasle Assistens Kirkegård.
Læs mere om Vilhelm Herold her.
Livet på havnen i Hasle
”Garnbredslerne” var støtter, som fiskerne og deres koner lagde sildegarn og laksegarn over. Fiskerne havde en fælles murgryde til at koge garnene i.
Helt op til 1960 boede fiskerne alle vest for Storegade. Folkeviddet sagde, at de faktisk ikke befandt sig særlig godt øst for hovedgaden.
Hasle havn var tidligere en udpræget fiskerihavn med stolte skuder. Fra 1850 til omkring 1975 er der registreret ca. 50 skibe, mest galeaser og skonnerter, foruden en halv snes fartøjer kortvarigt hjemskrevne i Hasle.
Alt det kan du forestille dig, når du nyder udsigten fra dit hotel på Bornholm.
Da Hasle brød kul
Under 2. verdenskrig var der mangel på brændsel. Da der tidligere var gravet efter kul i området, mente man at dette brud kunne forsyne Danmark med kul under krigen.
Kullene blev skibet ud fra Hasle Havn. Al restmaterialet blev tippet ud ved kysten lige syd for Hasle – og dannede det “måneagtige” landskab, som i dag kendes som Kultippen.
Og det 200 m lange hul, der blev gravet ud, kender vi i dag som Rubinsøen.
Desværre kom man for sent i gang med at bryde kul, og udbyttet i de 4 år arbejdet varede blev ikke større, end hvad der blev brugt på Bornholm på mindre end 1 år.
Vil du vide mere om dette hotel på Bornholm?
Tænk engang, hvad vores skønne hotel på Bornholm har set og oplevet gennem de sidste 150 år. Hvilke historier det kunne fortælle os. Har du lyst, så kig dig lidt omkring i fællesområderne, hvor vi har indrammet gamle fotos fra hotellet og Hasle. Måske vil du også synes det er sjovt at se.
Se flere billeder af hotellet her.
Se også Hasle-Egnens Lokalhistorie og Filmværksted, hvorfra disse skønne gamle billeder er lånt.